گروه اقتصاد: نوسان ارزش ,پول, به معنای بالا رفتن ریسک سرمایهگذاری و کاهش میزان اطمینان عمومی به نظام اقتصادی است، از این رو در قرآن کریم و احکام اسلامی موکداً با این مسئله مقابله شده و کنترل آن را از وظایف دولت قلمداد میکند.
حجتالاسلام ,محمداسماعیل توسلی,، کارشناس اقتصاد اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در رابطه با حفظ ارزش پول در جامعه اسلامی و وظیفه حکومت اسلامی در قبال ارزش پول گفت: پول یک پیمان اجتماعی به منظور مبادله و خرید و فروش است و با توجه به آیات متعدد ,قرآن کریم, که به وفای به عهد و پیمان تذکر میدهد، میتوان پول را در قالب یک عقد اسلامی مد نظر قرار داد.
وی افزود: اساس پول پیمان و قرار داد است و بر این اساس حکم اولیه در اقتصاد اسلامی در قبال پول حفظ ارزش پول است، چرا که پول بنا بر آنچه گفته شد، یک عقد اسلامی است و باید در حفظ آن کوشید، مگر اینکه بر اساس حکم ثانویه و بر پایه مصلحت نظام حکومت اسلامی میتواند تا حدی از این امر عدول کند، مشروط به اینکه بر اصل مسئله خللی وارد نشود و به نوعی این مسئله مقطعی باشد.
تداوم روند تورم در جامعه منجر به کاهش ارزش پول خواهدشد
کارشناس اقتصاد اسلامی در ادامه بیان کرد: ,تورم, و سیاستهای پولی بیرویه آثاری بر پول میگذارد که شرع ملتزم به آن نیست. به هرحال تداوم روند تورم در جامعه منجر به کاهش ارزش پول خواهدشد. پول به عنوان معیار سنجش ارزش کالا چنانچه با تداوم روند نزولی ارزش همراه شود، صدمات سنگینی را به بدنه اقتصاد جامعه وارد خواهد کرد و از طرفی پول به عنوان ابزار پسانداز و حفظ سرمایه باید به نحو صحیحی از سوی دولت اسلامی مدیریت شود و نسبت به هرگونه نوسان آن حساسیت به خرج داد.
محمد اسماعیل توسلی تصریح کرد: |
سیاستهای اقتصادی دولت اسلامی در شرایط عمومی جامعه را باید بر حفظ ارزش پول و کنترل تورم دانست چراکه وجبات اطمینان خاطر و امنیت تجارت و در نتیجه رونق اقتصادی در جامعه را فراهم میآورد. |
حجتالاسلام توسلی تاکید کرد: نوسان ارزش پول به معنای بالا رفتن ریسک سرمایهگذاری و کاهش میزان اطمینان عمومی به نظام اقتصادی است، از این رو در قرآن کریم و احکام اسلامی موکداً با این مسئله مقابله شده به نحوی که خداوند متعال در قرآن کریم امت اسلام را از مخدوش کردن معیارها و مقیاسهای سنجش ارزش اموال برحذر داشته و همچنین برخی آیات دیگر از جمله آیه شریفه ۱۸۳ سوره مبارکه شعرا کاهش ارزش اموال مردم را در کنار فساد فی الارض آوردهاست. «وَلَا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْیَاءهُمْ وَلَا تَعْثَوْا فِی الْأَرْضِ مُفْسِدِینَ؛ و از ارزش اموال مردم مکاهید و در زمین سر به فساد بر مدارید»(شعرا/۱۸۳).
کارشناس اقتصاد اسلامی در ادامه افزود: سیاستهای اقتصادی دولت اسلامی در شرایط عمومی جامعه را باید بر حفظ ارزش پول و کنترل تورم دانست، چرا که موجبات اطمینان خاطر و امنیت تجارت و در نتیجه رونق اقتصادی در جامعه را فراهم میآورد. در نظام جمهوری اسلامی ایران این وظیفه بر عهده قوه مجریه است که به طور ضمنی به نهاد بانک مرکزی تفویض شده و بانک مرکزی با استفاده از ابزارهای خاص خود در جهت اجرای سیاستهای قوه مجریه در زمینه حفظ ارزش پول و کاهش تورم اقدام خواهد کرد.
توسلی در رابطه با وجود قوانین و مقررات لازم در جهت حفظ ارزش پول در نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران گفت: قوانین و مقررات پولی نظام اقتصادی ما در جهت استقلال بانک مرکزی و نظر شارع مقدس در جهت حفظ ارزش پول تصویب نشده و فاصله و شکاف بین استقلال ,بانک مرکزی, و مسئله کنترل تورم را افزایش و تسلط سیاستهای مالی بر سیاست پولی را تعمیق میکند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: لزوم اصلاح قوانین در سیاستهای پولی به شدت احساس میشود و این امر باید در مدیریت کلان اقتصادی با اهتمام جدی دنبال شود، چرا که تورم لجام گسیخته در جامعه اسلامی سبب خواهدشد تا ثبات مدیریتی و امنیت اقتصادی از بین رفته و زمینههای نارضایتی عمومی در جامعه ظهور کند. نمیتوان از یک سو دلخوش به رشد اقتصادی بود و از جهتی در راستای مهار تورم توفیق چشمگیری نداشت.
منبع: خبرگذاری بین المللی قرآن
مگر این کشور اسلامی نیست ؟
حجتالاسلام توسلی در رابطه با حفظ ارزش پول در جامعه اسلامی و وظیفه حکومت اسلامی در قبال ارزش پول گفت:
پس چرا قوانین و مقررات پولی نظام اقتصادی ما در جهت استقلال بانک مرکزی و نظر شارع مقدس در جهت حفظ ارزش پول تصویب نشده است؟