هزارو ۹۹ واحد صنعتی به تملک بانکها درآمده که بیشتر آنها متعلق به بانک ملی است. مازندران رتبه اول کشور در مصادره شدن واحدهای تولیدی را دارد. درحالی بانک ها از زیر مسئولیتها و ماموریت هایشان شانه خالی می کنند که با ادعای پیگیری همین مسئولیت ها تبلیغات کرده و به جذب سرمایه مشغول هستند
بعد از آنکه رئیس سازمان بسیج از وجود ۶ هزار واحد اقتصادی راکد در کشور خبر داد، سخنگوی دولت تعداد واحدهای تولیدی راکد را ۷ هزار معرفی کرد، در این بین معاون وزیر صنعت، از مصادره هزار و ۹۹ واحد صنعتی توسط بانکها خبر داد، این در حالی است که پیش از این مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران مشکل رکود اقتصادی و ضعف تقاضا در بازار را دلیل به تعویق افتادن اقساط بانکی بنگاههای اقتصادی و در نهایت مصادره واحد اقتصادی توسط بانک عنوان داشته بود.
به رغم اجرای سه بسته اقتصادی توسط دولت هنوز تورم دورقمی و رکود در اقتصاد وجود دارد و کارشناسان خبره اقتصادی اقتصاد ایران را همچنان در حالت رکود تورمی عنوان میکنند، این در حالی است که رکود اقتصادی به بهای کنترل تورم و ضعف تقاضا در اقتصاد موجب شده تا تولیدکنندگان با مشکل فروش کالا روبهرو باشند، در چنین حالتی به گفته وزیر کار، رفاه و تعاون حقوق برخی کارگران تا هشت ماه هم پرداخت نشده و به تعویق افتاده است و اقساط بانکی واحد اقتصادی یکی پس از دیگری به تعویق میافتد، در این بین بانکها که عزم جدی در کنترل مطالبات غیر جاریشان دارند، به سرعت واحد اقتصادی را مصادره میکنند.
بازار داغ مصادره
به این ترتیب اصرار بر نگه داشتن نرخ سود در ارقام بالا و حمایتهای زیاد ناشی از سیاستهای اقتصادی دولت میرود تا واحدهای صنعتی را به مسلخ مصادره بکشاند و بانکها را با مازاد داراییهای بیشتری مواجه کند. یک منبع آگاه در بانک پیش از این در گفتوگو با «جوان» از بازار داغ مصادره واحدهای اقتصادی در سراسر کشور توسط بانکها خبر داده و دلیل مصادره واحدهای اقتصادی را مطالبات معوق واحد تولیدی به بانکها عنوان داشته بود.
وی با بیان اینکه بانکها برای آنکه مطالباتشان سوخت نشود به هیچ عنوان از مصادره وثیقه واحدهای اقتصادی بدهکار چشمپوشی نمیکنند، گفت: بانک مسئول اشتغال کشور نیست و نسبت به سهامداران و همچنین سپردهگذار و تعهدات و صورتهای مالی خود مسئول است.
یک چهارم واحدهای تملکشده راکد است
در این بین، علی یزدانی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی گفت: در کشور هزار و ۹۹ واحد به تملک بانکها درآمده که بیشترین تملک مربوط به بانک ملی است و از این تعداد واحد تملک شده ۲۵ درصد غیرفعال و ۷۵ درصد فعال هستند. یزدانی، با اشاره به اینکه آنچه در جامعه اشتغال و تحرک ایجاد میکند و منجر به بهرهمند شدن طبقات پایین جامعه میشود صنایع کوچک است، اظهار کرد: تا پایان سال گذشته در کل کشور برای ۸۷ هزار و ۶۵۹ واحد پروانه بهرهبرداری صادر شده که از این تعداد ۳۷هزار و ۱۲۰ واحد در شهرکها و نواحی صنعتی مستقر بودند. وی ادامه داد: از مجموع ۸۷ هزار و ۶۵۹ واحد صنعتی کشور ۷۹ هزار و ۸۳۸ واحد صنایع کوچک، ۴ هزار و ۳۵۱واحد متوسط و ۳هزار و ۴۷۰ واحد بزرگ هستند. یزدانی گفت: همچنین از مجموع ۳۷ هزار و ۱۲۰ واحدی که در شهرکها و نواحی کشور مستقرند ۳۴ هزار و ۵۲۸ واحد کوچک و ۶ هزار و ۶۱۹ واحد از آنها تعطیل هستند.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران افزود: از مجموع هزار و ۷۲۴ واحد متوسط ۳۱۸ واحد تعطیل و از مجموع ۸۶۸ واحد بزرگ صنعتی ۹۸ واحد تعطیل است. یزدانی با بیان اینکه ۸۱ درصد واحدهای به بهرهبرداری رسیده فعال و ۱۹ درصد آنان غیرفعال هستند و ۱۸ درصد صنایع متوسط و ۱۱درصد صنایع بزرگ تعطیل مطلق هستند، اظهار کرد: در کل کشور ۹۹ هزار و ۸۴۰ طرح صنعتی در حال ساخت و ساز مجوز تأسیس گرفتهاند که از این تعداد ۲۹ هزار و ۷۹۹ واحد در شهرکها و نواحی صنعتی واقع شدهاند. وی با بیان اینکه باید برنامهریزیها در راستای استقرار واحدها در شهرکهای صنعتی باشد، اضافه کرد: در کل کشور ۹ هزارو ۳۲۵ طرح معادل ۱۰ درصد با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد در دست احداث هستند.
این مقام مسئول گفت: ۳ هزار و ۳۲۴ طرح معادل ۱۱ درصد با پیشرفت بالای ۶۰ درصد در دست احداث است که در شهرکها و نواحی صنعتی کشور مستقرند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه مأموریت اصلی سازمان، توسعه صنایع کوچک و زیرساختهای صنعتی است، ادامه داد: ۵۶۱ شهرک، ۳۸۷ ناحیه و ۹۴۸ شهرک و ناحیه صنعتی در کشور داریم که از کل شهرکها ۱۳۶ هزار هکتار زمین در اختیار داریم.
وی بیان کرد: در شهرکها و نواحی صنعتی ۸۵۰ واحد صنعتی تعطیل شده بودند که این واحدها با اشتغال ۱۶ هزار و ۷۰۹نفر به چرخه تولید برگشتند که ۲۷ واحد مربوط به لرستان بوده است.
یکسوم واحدهای لرستان غیرفعال است
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در ادامه به وضعیت واحدهای صنعتی لرستان اشاره کرد و گفت: از مجموع هزار و ۳۱۲ واحد صنعتی لرستان، ۸۹۴ واحد فعال و ۴۱۸ غیرفعال هستند. وی با بیان اینکه از مجموع ۱۲۶۰ واحد کوچک ۸۴۸ واحد فعال و ۴۱۲واحد غیرفعال هستند، ادامه داد: از مجموع ۲۶ واحد متوسط صنعتی ۲۱ واحد فعال و پنج واحد غیرفعال و از ۲۶ واحد صنعتی بزرگ، ۲۵واحد فعال و یک واحد غیرفعال است. یزدانی با اشاره به اینکه در لرستان ۳۱ درصد واحدهای کوچک به بهرهبرداری رسیده داخل شرکتهای صنعتی غیرفعال هستند و این در حالی است که متوسط کشوری ۱۹ درصد است، یادآورشد: ۴۵ واحد مستقر در شهرکهای صنعتی استان در تملک بانکها هستند که از این تعداد ۱۶ واحد فعال و ۲۹ واحد غیرفعال هستند.
فعالیت با ظرفیت کمتر از ۵۰ درصد
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ۴۱۰ واحد صنعتی استان با ظرفیت کمتر از ۵۰ درصد فعالیت دارند که ۵۱ واحد آنها در شهرکها و نواحی مختلف مستقر هستند.
واحدهای صنعتی چگونه مصادره میشوند؟
از سوی دیگر مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران در ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ با بیان اینکه مازندران رتبه اول کشور در مصادره شدن واحدهای تولیدی را دارد، گفته بود: ۱۳۰ واحد در استان توسط بانکها مصادره شد، این در حالی است که مازندران در این زمینه رتبه اول کشور را دارد که ۱۲درصد از واحدهای مصادره شده در کل کشور است. به گفته سیدمصطفی موسوی مازندران ۲ هزار و ۴۵۰ واحد مستقر در شهرکهای صنعتی دارد که هزارو ۴۵۰ واحد بهرهبرداری شده و ۲۷۸واحد آن تعطیل است.
بیشترین مشکل صنعتگران بانکها هستند
موسوی با انتقاد از سیستم بانکی، یادآور شده بود که بانک قانون را نقض میکند و با استفاده از ماده ۱۱ و با اهرم قرار دادن اقساط معوقه، قرارداد جدید با نرخ سود بالاتر میبندند که قطعاً سوء استفاده و نقض قانون است. مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی مازندران با اشاره به اینکه مشکل بازار و فروش در واحدهای صنعتی جدی است، خاطرنشان کرده بود: رکود اقتصادی و آشنا نبودن مدیران و مالکان به بازار فروش و مهارت بازاریابی به تولید ملی ضربه زد. اولین بار در سال ۹۴ سردار محمدرضا نقدی رئیس سازمان بسیج مستضعفان از تعطیل بودن ۶ هزار بنگاه اقتصادی در کشور خبر داد و در پی آن سخنگوی دولت از راکد بودن ۷هزار واحد تولدی در کشور خبر داد و حالا گویا واحدهای اقتصادی راکد و فعال توسط بانکها در حال مصادره شدن هستند که دلیل این امر ضعف تقاضا در اقتصاد، نرخ سود بالای تسهیلات، رکود اقتصادی در اقتصاد میباشد.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/