امروزه یکی از راهکارهای پیش روی خانوادهها برای پیشرفت در عرصۀ اقتصادی، استفاده از تسهیلات بنگاههای مالی و اعتباری (بانک) است. در دنیای امروز، وامگرفتن از بانکها پدیدۀ اجتنابناپذیر است که همه بهنوعی آن را تجربه میکنند. وامگرفتن از بانک، گاه از سر نیازهای صادق است و گاه نیاز کاذب؛ اما هرچه باشد، امروزه فرار از آن محال بهنظر میآید.
وام یکی از تسهیلات بوده که از یک اصل ساده نشأت گرفته است. برای مثال فردی نیاز به کالایی دارد که برای رسیدن به آن باید چندین ماه بخشی از دارایی خود را برای آن کنار بگذارد تا بتواند در انتها به مبلغ موردنظر برای رفع نیاز خود برسد؛ اما مشکلی که وجود دارد این است که فرد برای رسیدن به کالای مورد نیاز خود باید چندین ماه صبر کند تا مبلغ موردنظر کمکم جمع شود. در اینجاست که مقولۀ وام مطرح میشود. فرد با گرفتن وام یا قرض، مبلغ موردنظر خود را در همان لحظه که نیاز به کالایی دارد تهیه کرده و بعد بهصورت بلندمدت و قسطی آن مبلغ گرفتهشده را پس میدهد.
در این معامله، فرد نیاز خود را چندین ماه زودتر برطرف کرده و سود میکند و در سوی دیگر این سکه نیز منطقی است که برای شخص یا نهادی که این وام را اعطا کرده است نیز سودی درنظر بگیریم. درواقع، وامدهنده مقداری از دارایی خود را چندین ماه به شما داده و از آن بیبهره بوده است، پس در انتهای این معامله شما نیز این ضرری که وامدهنده متقبل شده را با دادن بهرۀ پول جبران میکنید.
اما بانکها بهعنوان نهادهای واسط که از افراد ثروتمند پول را دریافت کرده و باید به افراد نیازمند وام دهند و در یک درجه بالاتر در صنعت، خدمات و… سرمایهگذاری کنند، عملاً به دلایلی همچون بازپرداخت سودهایی با درصد بالا، خصوصیبودن و بهتبع آن بهدنبال سود بیشتر بودن، از روشهایی استفاده میکند که عملاً نهتنها کمکی به عموم جامعه نمیکند، بلکه باعث میشود فقرا هرروز فقیرتر و ثروتمندان نیز هرروز غنیتر شوند. خوشبختانه در عصری زندگی میکنیم که سیستم اقتصادی غربی و بهتبع آن، سیستم اقتصادی موجود در داخل کشور ما ناکارآمدی خود را اثبات کرده است؛ بهطوریکه سرسپردگی بانکها به اولویتهای مالاندوزانۀ خود امروز بر کمتر کسی پوشیده است و شاید دیگر کسی را نتوان یافت که از نوع خدماتدهی بانکها راضی باشد. این نوع عملکرد نقطۀ مقابل آموزههای دینی ماست که همیشه در آن به خدمتگزاری به مردم و دستگیری از دیگران سفارش شده است و این از جمهوری اسلامی باید به دور باشد که سیاستهای مالی بانکهای آن درست در نقطۀ مقابل اسلام قرار داشته و ربا را که خدا آن را جنگ با خود نامیده است، ترویج دهد.
منبع: پایگاه متن زندگی